Útmutató a COVID-19 tesztekhez: mikor, melyiket mire használjuk?

Útmutató a COVID-19 tesztekhez: mikor, melyiket mire használjuk?

Az utóbbi egy évben rengeteget hallottunk a médiából és szakemberektől egyaránt arról, hogy a járvány elleni védekezésben a gyakori és átfogó tesztelés az egyik legfontosabb eszköz a kezünkben. A különböző típusú tesztek és az orvosi, orvostechnikai szakszavak között a laikus azonban gyakran csak kapkodja a fejét: PCR, antigén, antitest, szerológia, gyorsteszt. Ebben a cikkben minden fontos alapfogalmat helyreteszünk, és bemutatjuk a különféleképpen működő teszteket azok előnyeivel, hátrányaival és a felhasználási javaslatokkal együtt!

Saját magunk és hozzátartozóink biztonsága érdekében is szeretnénk mindannyian tudni, hogy aktuálisan milyen kapcsolatban állunk a koronavírus-fertőzéssel: tünetmentes hordozók vagyunk-e, esetleg éppen megjelenő tüneteink a fertőzés jelei-e, illetve hogy egy korábban átvészelt betegség következtében jelenleg védettek vagyunk-e az újrafertőződéstől. Különösen fontos lehet tisztában lennünk aktuális állapotunkkal akkor is, ha élethelyzetünkből adódóan sok emberrel érintkezünk, esetleg veszélyeztetett csoportba tartozó emberekkel vagyunk kapcsolatban, illetve ha kontaktusba kerültünk olyan személlyel, akiről bebizonyosodott, hogy megfertőződött a járványban.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kellő gyakoriságú teszteléssel nagy mértékben lehet elősegíteni a járvány terjedése elleni védekezést is, az orvostudomány tehát hatalmas kapacitást mozgósít a különböző tesztelési eljárások kidolgozására. Így született meg több, egymással párhuzamosan is eredménnyel működő tesztelési technológia. Ezek között azonban fontos különbségek vannak. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudnunk a különféle eljárásokról, illetve hogy nekünk magunknak mikor melyiket érdemes választanunk, ha bizonyságot szeretnénk szerezni a koronavírussal való kapcsolatunkról.

RT-PCR-teszt, a professzionális eljárás

A járvány berobbanása óta a közbeszédben a tesztelés „alfája és omegája” az ún. PCR-teszt, amely nevét (polymerase chain reaction szókapcsolat rövidítése) a polimeráz láncreakció nevű technológiáról kapta. Ez egy RNS-alapú, általános géndetekciós eljárás, amelyet számos más betegség kiszűrésére is hosszú ideje sikerrel alkalmaznak. Ezzel a technológiával specifikus és rendkívül érzékeny tesztet lehet létrehozni, amely már nagyon kis mennyiségű vírus-örökítőanyag jelenlétét is ki tudja mutatni a levett mintából. Ez utóbbi egyben a legnagyobb előnye: nagyfokú érzékenysége miatt ez adja a legpontosabb eredményt, ráadásul más típusú tesztekkel ellentétben a pozitivitást már a fertőzés legkorábbi szakaszában is képes kimutatni. A kapott eredmény helytállóságához nem férhet kétség. Hátránya abban áll, hogy a kiértékeléshez szükséges eszközök rendkívül drágák, az eljárás viszonylag lassú, laboratóriumi körülmények között egy-két napot is igénybe vehet, amíg az eredmény megérkezik. Továbbá a PCR-teszthez szükséges, orr- vagy szájgarat-nyálkahártyából származó mintát kizárólag szakemberek vehetik le, kezelhetik és továbbítják.

Mikor érdemes használni? – Abban az esetben válasszuk a PCR-tesztet, ha fennáll az esélye annak, hogy az elmúlt néhány napban megfertőződtünk, illetve igazolt fertőzöttel találkoztunk. Magának a vírusnak a jelenlétét mutatja ki, rendkívüli megbízhatósága miatt ezzel a teszttel váltható ki a karanténkötelezettség is.

POC-antigén teszt, a gyors eljárás

Míg a PCR a vírus örökítőanyagát detektálja, addig a POC (point of care, azaz ún. ágymelletti) antigén teszt a virális fehérjét mutatja ki. Ennek a teszttípusnak két fajtáját kell megkülönböztetnünk: az egyik, amelyet eddig is széles körben alkalmaztak, a PCR-teszthez hasonlóan ugyancsak szakszerűen, garatnyálkahártyából vett mintát értékel ki, míg a másik, a piacon viszonylag frissen megjelent technológia a szájüregből vett nyálmintából is képes kimutatni a koronavírus örökítőanyagának jelenlétét. Mindkét típusú teszt nagy előnye, hogy a laboratóriumi elemzést igénylő PCR-hez képest sokkal gyorsabban, 15 perc alatt eredményt hoz. A legújabb, korszerű antigén tesztek már viszonylag nagy érzékenységűek, könnyen hozzáférhető technológiával, szinte bárhol elvégezhetőek, ezért a tömeges tesztelések során nagy mértékben támaszkodhatnak rá a szakemberek. Érzékenysége azonban elmarad a PCR-tesztétől, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a megfertőződést követő, tünetmentes néhány napban még fals negatív eredményt adhat. Különösen igaz ez a nyálmintából végzett tesztekre! Ezeknek nagy előnye ugyan, hogy a szájüregből történő mintavétel sokkal kevésbé kellemetlen a páciens számára, ám ez a technológia a hagyományos antigén teszthez képest is jóval pontatlanabb eredményt ad. A negatív antigén teszt tehát nem zárja ki 100%-osan a fertőzöttséget!

Mikor érdemes használni? – Válasszuk ezt a megoldást akkor, ha gyors eredményre van szükségünk. Pozitív eredmény esetén biztosra vehetjük a fertőzöttséget, ha pedig negatív eredményt kapunk, de később a koronavírusra jellemző tüneteket észlelünk magunkon, érdemes a tesztet újra elvégeztetni. További előnye, hogy a járványügyi védekezés során tömeges tesztelések esetén gyorsan és hatékonyan képes kiszűrni a biztosan pozitív eseteket.

POC-szerológiai teszt, a múltbéli fertőzés kimutatására

A szerológiai antitest tesztek a szervezetünk vírusra adott immunválaszát mutatják ki vérmintából. A megfertőződést követő kb. második héttől ugyanis a beteg szervezetében antitestek kezdenek termelődni: a korai szakaszban az IgM nevű antitest, amely nagyjából két hét alatt eltűnik, illetve az IgG nevű antitest, amely később, kb. a megfertőződés után két héttel  jelenik meg és a hosszútávon kialakuló immunitásért felelős. Az ellenanyag-teszt nagyon gyors, 10-15 perc alatt eredményt ad, segítségével pedig könnyedén ellenőrizhetjük, hogy korábban átestünk-e a fertőzésen, illetve hogy jelenleg is termeli-e a szervezetünk az ellenanyagot. Mivel az antitest-termelés nem egyenletes, ez a teszt típus a fertőzés korai szakaszában hamis negatív eredményt ad, ezért elvégzése a tünetek megjelenése után 1-2 héttel javasolt. A járvány jelenlegi pontján, ilyen nagy esetszámoknál és az ellátórendszer leterheltségénél azonban nagy segítséget jelent, hogy használatával gyorsan és egyszerűen tudjuk tesztelni akár saját magunkat is.  

Mikor érdemes használni? – Magyarországon egyedüliként a Biosynex otthoni antitest gyorsteszt gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközboltokban a lakosság számára is hozzáférhető, használatával bármikor egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy korábban átestünk-e a fertőzésen és jelenleg védettek vagyunk-e az újrafertőződéstől az antitestek termelődésének köszönhetően.

A gyakori tesztelés mindenképpen elősegíti a járvány elleni védekezést, segítségükkel a járvány lefutására is következtethetünk, az otthoni gyorsteszt pedig mindannyiunk számára egyszerű és elérhető módon adhat megbízható támpontot saját immunitásunkkal kapcsolatban.