Az újrafertőződés és az IgG szint összefügg!

Az újrafertőződés és az IgG szint összefügg!

Nemrég jelent meg az a rendkívül átfogó francia tanulmány, amelynek kifejezett célja a pandémia közeljövőjét kifürkészni, méghozzá az antitestes védelem működésének megértésével. A kutatók a vizsgálat során ráadásul egy számunkra oly jól ismert eszközt is bevetettek!


Kutatásban segédkezett a Biosynex antitest teszt!

Hogyan tovább a pandémiában?

Miután a kutatók a SARS-CoV-2 vírust, valamint a világjárvány jelenségét leírták, részletekbe menően megismerték, majd ennek folyományaképpen a vakcinák fejlesztésébe is gőzerővel belevágtak, az érdeklődés fókusza fokozatosan áthelyeződött egy újabb kérdésre. Arra, hogy mi várható a jövőben, meddig marad velünk a vírus és az önmagából kifordult világ. Az oltási kampányok előrehaladtával a védekezés hatékonysága, a vakcinák működőképessége, s természetesen az újrafertőződés kockázata került fókuszba. Vajon mennyire lesz sikeres a jelenlegi védekezési stratégiánk? Mire számíthatunk a korábbinál is fertőzőbbnek bizonyuló vírusmutációkkal kapcsolatban?

 

Meddig védenek az antitestek?

Az itt ismertetett tanulmány éppen ezekre az égető kérdésekre kíván választ találni azzal, hogy hosszútávon mérte a COVID-19 vírus S- és N-fehérjéjére képződő, specifikus antitestek számát a kutatásban részt vevő mintegy 1304 egészségügyi dolgozó szervezetében. Közöttük voltak korábban már megfertőződött, s azóta gyógyultnak nyilvánított személyek, valamint olyanok is, akiknek a szervezetében a szerológiai tesztek nem találták nyomát a vírusnak.
A folyamatosan monitorozott antitest-szint a vizsgálat első és kilencedik hónapja között természetszerűleg enyhe csökkenést mutatott, a hosszútávú vizsgálat azonban éppen arra volt kíváncsi, hogy mi történik ezt követően. Míg az N-antitest a tizenegyedik-tizenharmadik hónap körül jelentős csökkenésnek indult, addig az S-antitest mennyisége nagyjából a hetedik-kilencedik hónap környékén beállt egy stabil szintre, ahonnan érdemben nem csökkent tovább.

Nagyszerű hír, hogy a tanulmány szerint a megfelelő antitest-szint (ami a minimum 3 log AU/mL, azaz 1000 AU/mL, vagy annál nagyobb mennyiséget jelenti) az összes, a kutatás idején ismert vírusvariánssal szemben hatékonynak bizonyult! Fontos tudni, hogy a vizsgált személyek mindegyikének szervezetében az oltást követően stabilan elérte a kívánatos szintet az antitestek száma, függetlenül attól, hogy egy korábbi fertőzésből maradtak-e vissza IgG-antitestek, vagy sem.
 
Professzionális szinten is kihasználva a termék számos előnyét – az egyszerű, gyors használatot, és a megbízható eredményt –, a vizsgált igen nagyszámú minta előszűrését Biosynex antitest gyorsteszttel végezték. A vizsgálat szempontjából különösen fontos volt, hogy ez a teszt S-fehérjére szűr, az IgM- és IgG-antitesteket pedig külön is méri, ami önmagában fontos plusz információt jelentett a kutatóknak.
 

Megbízható védelem akár 13 hónapon át

A tanulmány megnyugtató eredménnyel zárul: a mérések alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az oltással elérhető, biztos védelmet adó, hosszútávon is jelenlévő S-antitest szintje akár 13 hónapig is olyan mennyiségben termelődik a szervezetben, hogy valóban képes jelentősen csökkenteni az újrafertőződés kockázatát, még a különböző vírusvariációkkal szemben is. Ezzel pedig végre megalapozottan bízhatunk benne, hogy sikeresen felvehető a harc a világjárvánnyal szemben.
 
Forrás: Anti-SARS-CoV-2 Antibodies Persist for up to 13 Months and Reduce Risk of Reinfection
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.07.21256823v3