Tesztelés a karácsonyi vacsora előtt – így lesz biztonságban az egész család!

Tesztelés a karácsonyi vacsora előtt – így lesz biztonságban az egész család!

A vírusfertőzéssel kapcsolatban teljes bizonyosságot csak teszteléssel szerezhetünk – néhány egyszerű szabályt betartva azonban ennek segítségével csaknem minden kételyt eloszlathatunk azzal kapcsolatban, hogy veszélyeztetjük-e magunkat vagy bárki mást a családunkban a közös, karácsonyi ünneplés során. Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy milyen esetben melyik, patikában kapható, önállóan is elvégezhető gyorstesztre van szükségünk!

 

Ha az a kérdés: mi megfertőzhetünk-e másokat?

Amennyiben arról szeretnénk meggyőződni, hogy mi nem fogunk tudtunkon kívül fertőzést átadni akár az idős nagyszülőknek, vagy más, kockázati csoportba tartozó rokonnak, esetleg kisbabáknak, várandós édesanyáknak, vagy oltatlan családtagoknak, akkor tudnunk kell, hogy mi magunk hordozzuk-e a vírust. Ennek kimutatására szolgál a kékcsíkos Biosynex Antigén gyorsteszt, amely tizenöt percen belül megbízhatóan kimutatja a koronavírus-fertőzöttséget. Mivel a vírust sajnos szinte bárhol és bármikor elkaphatjuk, érdemes a karácsonyi vacsora, illetve a családi összejövetel napjának reggelén elvégezni egy friss tesztet. Amennyiben a gyorsteszt negatív eredményt ad, teljes mértékben megnyugodhatunk: zöld utat kapott a közös ünneplés, egészen biztosan nem fogunk tudtunkon és akaratunkon kívül senkit megfertőzni a családban.

 

Ha az a kérdés: hogy áll a mi szervezetünk védekezőképessége?

Természetesen mi magunk is szeretnénk elkerülni, hogy a karácsonyi összejövetelek utáni napokat-heteket karanténban legyünk kénytelenek eltölteni. Nem árt tehát biztosra menni azzal kapcsolatban, hogy a saját immunrendszerünk vajon mennyire van felkészülve egy esetleges fertőzés leküzdésére. Védekezőképességünk aktuális állapotáról az ujjbegyvérből kimutatott COVID-19 elleni, specifikus antitestek segítségével kaphatunk pontosabb képet. Ehhez a Biosynex narancssárga Antitest gyorstesztjét kell használnunk.

Ezzel a teszttel szerencsére nem szükséges várnunk karácsonyig, már néhány nappal korábban is elvégezhetjük, mindenképpen releváns információt fogunk kapni arról, hogy szervezetünk termel-e megfelelő mennyiségű antitestet a koronavírussal szemben. Érdemes tudni, hogy ez a gyorsteszt az IgM és IgG antitesteket is képes kimutatni – előbbi a betegség leküzdésekor, illetve rövid ideig ez után termelődik a szervezetben, míg az utóbbi antitest-típus a gyógyulás után még hosszú ideig jelen van, hogy felvegye a harcot egy esetleges újabb megfertőződéssel szemben.

A tesztelés segítségével tudhatjuk meg a legtöbbet az aktuális egészségi állapotunkról, s mikor máskor volna érdemesebb a biztonságot választani, mint az évnek ebben a sűrű, de annál gyönyörűbb időszakában!