Őszi védekezés a koronavírussal szemben

Őszi védekezés a koronavírussal szemben


Ha a járványgörbe emelkedik is, nem szabad kétségbeesnünk, sokkal hasznosabb, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy lehetőség szerint elkerüljük a megfertőződést, illetve esetlegesen enyhítsük a betegség lefolyását. Az idei őszön már korántsem egy teljesen ismeretlen jelenséggel állunk szemben, ráadásul több eszköz is van a kezünkben, amelyeket érdemes egymást támogató módon használnunk a mindennapokban. Lássuk, mit tehetünk önmagunk és a családunk egészségének megőrzése érdekében!
 
Maszk használata – bár jelenleg az egészségügyi intézményeken kívül máshol nem kötelező maszkot hordanunk, mégis érdemes megfontolni, hogy zsúfolt és zárt terekben, közösségi közlekedési eszközökön, boltokban ismét felvesszük az orrot és szájat takaró maszkokat. Már egy mosható textilmaszkkal is tettünk azért, hogy csökkentsük a fertőzésnek való kitettségünket, ám ha módunk van rá, érdemes beszerezni az immár nagy mennyiségben elérhető, szűrős kivitelű, FFP2 vagy FFP3 típusú maszkot.
 
Ennek a védekezési módszernek az előnye, hogy egyszerű, olcsó és nem körülményes, s bár a kutatók egybehangzó állítása szerint van jelentősége annak, hogy hordunk-e maszkot, vagy sem, azzal ugyanakkor tisztában kell lennünk, hogy önmagában a maszkhasználat teljes védettséget nem biztosít a koronavírus ellen.
 
Harmadik, emlékeztető oltás felvétele – a koronavírus ellen fejlesztett vakcinák kutatása jelen pillanatban az egyik legnagyobb figyelmet kapó tudományos innováció, túlzás nélkül mondhatjuk, hogy napról napra tudunk meg új információkat. Az oltások emlékeztető dózisának beadása már régóta bevett gyakorlat az orvoslásban, a friss kutatások fényében pedig egyre több szakember javasolja az őszi-téli időszakban egy harmadik COVID-elleni oltás felvételét, amely megerősíti a vakcinázás hatékonyságát azáltal, hogy szervezetünk antitest-termelését fokozottabb üzemmódba kapcsolja.
 
Az újonnan megjelenő és egyre agresszívabbnak mutatkozó vírusvariánsok ellen jelen pillanatban ugyan nem nyújtanak az oltások száz százalékos védettséget, mert időnként beoltott személyek is megfertőződnek, ám a járvány terjedése radikálisan gyorsabb a nem beoltottak között. Fontos látnunk azt is, hogy az oltással rendelkezők esetében a betegség könnyebb lefolyású, kórházi kezelést a legritkább esetben igényel. A tudomány jelen állása szerint a COVID-19 vírus legyőzésére a leghatékonyabb eszközök a kezünkben az ellene fejlesztett vakcinák, és a minél magasabb átoltottság.
 
Védettség ellenőrzése – akár most kapjuk az oltási programban az első oltásainkat, akár úgy döntünk, hogy felvesszük az emlékeztető, harmadik oltást, kb. 2-3 hét elteltével mindenképpen érdemes ellenőrizni az antitestes védettségünket. A svájci Biosynex gyártó otthon is végezhető, IgM és IgG antitesteket kimutató, mindössze 15 perc alatt eredményt adó gyorstesztje egyszerű és praktikus megoldás, amely segít abban, hogy folyamatosan megbízható képet kapjunk elsődleges védelmi vonalunk, azaz antitestjeink aktuális alakulásáról. Ha pedig már átestünk a fertőzésen, mindenképpen javasolt elvégezni a tesztet, hogy tisztában legyünk vele, hogy a gyógyulás óta maradt-e egyértelműen kimutatható, tehát megfelelő számú antitest a szervezetünkben. Ne higgyük, hogy ha egyszer átestünk a koronavíruson, többé nem kaphatjuk el! Ez a fajta megelőzés kulcsfontosságú lehet ebben az egyébként is náthás-beteges időszakban. Ha azonban tudatosan készülünk a szezonra, igazán sokat tehetünk azért, hogy jó egészségben élvezhessük az ősz szépségeit.