Oltatlan családtagok – hogyan védhetjük meg őket karácsonykor?

Oltatlan családtagok – hogyan védhetjük meg őket karácsonykor?

Tökéletesen érthető igény a családtagok részéről, ha idén akár a tavalyit bepótolva is szeretnének együtt ünnepelni karácsonykor, hiszen a járvány következtében végbement elszigetelődésből, az addig szoros kötelékek kényszerű meglazulásából adódott a legnagyobb mentális megterhelés. Szeretnénk, ha idén lelki értelemben gyógyító lenne a karácsony. Szeretnénk, ha a viszontlátás öröme, az egymással megosztott percek önfeledtsége lehetne az ünnep fókuszában a pandémia mindenre rávetülő árnyéka helyett.
 

A családi biztonság dilemmája

 
Mi a helyzet azonban akkor, ha a rokonság egy vagy több tagja nem vette fel az elmúlt évben a COVID-19 elleni vakcinát? Számos család kerülhet most az ünnepek előtt súlyos dilemmába azzal kapcsolatban, hogy kivel merhet a legnagyobb biztonságban egy asztalhoz ülni, s kivel nem. Felmerül az aggodalom azzal kapcsolatban is, hogy mit tehetünk azoknak a családtagoknak a biztonsága érdekében, akik mivel nem kaptak oltást, a tudomány jelen ismeretei szerint ők számítanak a koronavírusjárvánnyal szemben a legvédtelenebbnek. Ne feledjük, hogy az oltott személyek esetében a legnagyobb kockázata nem a saját egészségünk veszélyeztetésének van, hanem annak, hogy akár tudtunkon és akaratunkon kívül, tünetmentes hordozóként mi magunk adhatjuk át a fertőzést a nálunk sokkal védtelenebb, oltatlan családtagnak.
 
A lassan magunk mögött hagyott, sokak számára igen nehéz év után a legkevésbé sem szeretnénk az ünnepek utáni időszakot súlyos következmények és a személyes felelősséggel kapcsolatos kínzó dilemmák között tölteni. Ki hol járt? Ki találkozott kivel előbb? Ki adhatta át kinek? Ki volt elővigyázatlan, és ki nem tehetett semmiről? – alighanem nincs ember a világon, aki szeretné feltenni a többnapos ünnepet követően ezeket a kérdéseket.
 

Megoldás lehet az előre menekülés


Fontos tudnunk, hogy ha a regisztrációmentes oltási kampány véget is ér, bármikor folyamodhatunk akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő harmadik vakcina dózisért. Az ügyintézés folyamata nem vesz igénybe hosszú időt, az oltóanyagok pedig jelenleg kielégítő mennyiségben állnak rendelkezésre. Csupán akarat kérdése, hogy élünk-e a védekezésnek ezzel a biztonságos és szakmailag is indokolt módjával. Ha van lehetőségünk a karácsony közeledtével jobb belátásra bírni családtagunkat a vakcinációval kapcsolatban, tegyük meg! Senki nem veszíthet a dologgal, nyerni viszont sokat nyerhetünk: az önfeledt, örömteli, nyugodt és biztonságos közös ünneplés ígéretét.
 
Természetesen előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor valaki nem részesülhet egyik COVID-19 elleni oltásban sem, például immunhiányos betegség, alacsony életkor, vagy terhességi kontraindikációk esetén. Ám ha lehet, ilyenkor még fokozottabb figyelmet kell szentelnünk a szeretett személy biztonságának. Hogy a tőlünk telhető legteljesebb mértékben meg tudjuk védeni a család minden tagját, a közös ünneplés előtt érdemes Biosynex Antigén gyorstesztet végeznünk, amely az aktuális fertőzést mutatja ki. Tehát amennyiben karácsony reggelén pozitív gyorsteszt-eredményt kapunk, sajnos karanténba kell vonulnunk az ünnepekre – ha azonban a teszt negatív eredményt mutat, teljes mértékben megnyugodhatunk: a felhőtlen karácsonyozás rajtunk egészen biztosan nem fog múlni!