Minden, amit a gyerekek oltásáról tudni kell

Minden, amit a gyerekek oltásáról tudni kell

Speciális igények


Nyilvánvaló tény, hogy a gyerekek nem miniatűr felnőttek, hanem speciális igényekkel rendelkező személyek, ezért a számukra fejlesztett mindenféle gyógykészítményeknek ezekhez az igényekhez kell igazodniuk. Nincs ez másként az oltásokkal sem. A gyártók a kezdetekkor ugyan a felnőtt társadalom számára fejlesztették és tesztelték az oltóanyagokat, hiszen a koronavírus okozta megbetegedések lefolyása a gyerekek körében nem bizonyult súlyosnak. Mostanra azonban felszabadultak a vizsgálati kapacitások, továbbá kiderült, hogy a nyájimmunitás eléréséhez a 18 év alattiak nagyfokú átoltottságára is szükség van. Ezenkívül ahogy a felnőtt populáció egyre nagyobb hányada kapott a vakcináción keresztül védettséget, úgy nőtt a gyerekek kitettsége az újabb vírusvariánsokkal szemben.
 
A 18 év alatti lakosság beoltása csaknem mindenhol a világon fokozatosan történt, kezdve először a 16-18 évesekkel, majd folytatva a 12 és 15 év közötti gyerekekkel. A háttérben lázasan folyó kutatások pedig mostanra abba a szakaszba értek, hogy jelenleg az 5 és 11 év közötti gyerekek is megkaphatják – Magyarországon jelenleg kizárólagosan – a PfizerBioNTech vakcináját. Mindez teljes összhangban történik az Európai Gyógyszerügynökség 2021. november 25-én kiadott engedélyével, melynek értelmében a szóban forgó korosztály már immuniálható a COVID-19-cel szemben az Európai Unióban.
 

Szükség van rá?

 
A koronavírus egyre agresszívabb mutálódásának köszönhetően a gyerekek között is megjelentek a súlyosabb lefolyású esetek, amelyekkel szemben a vakcinációval nagy biztonságban tudhatjuk a gyermekeinket, hiszen megbetegedés esetén a kórházi kezelés és az oxigénterápia szükségessége csaknem a nullára csökkenthető. Ugyanez igaz a később kialakuló szövődményekre is, köztük a rendkívül súlyos és gyakran halálozáshoz vezető sokszervi gyulladásos megbetegedésre is. Jelen tudásunk szerint úgy tűnik, bízhatunk abban is, hogy az oltásokkal megelőzhetők a hosszú-COVID-tünetek, amelyek ugyancsak nem kímélték a gyerekeket – akár enyhe lefolyású betegséget követően sem.
Mindezek mellett jelen pillanatban úgy tűnik, hogy szemben a betegségből való gyógyulás utáni viszonylagos védettséggel, az oltások széleskörűbb és hosszútávú védelmet nyújtanak a vírussal szemben. A védekezés jelenleg ismert legbiztonságosabb módja egyértelműen a vakcináció.
 

Milyen mellékhatásokra kell számítani?

 
A vizsgálatok során a tizenéves fiatalok körében megfigyelt oltási reakciók megegyeztek a felnőttekével: a jól ismert enyhe gyengeségre, lázra, bőrpírra, ízületi- és izomfájdalomra kell számítani, amelyek azonban múló állapotot jelentenek. Fontos adalék, hogy anafilaxiás sokkra nem kell számítanunk, az ugyanis a gyerekek esetében extrém ritka jelenség.
Az amerikai CDC adatai szerint a mellékhatásként jelentkező szívizomgyulladás tizenéves fiúkat érinthet leginkább, ám fontos tudni, hogy míg az oltás beadását követően pihenéssel és tüneti terápiával jól kezelhető a betegség, addig a vírus okozta megbetegedés következtében hatszor nagyobb az esély a szívizomgyulladás kialakulására. A nem-oltás miatti kockázat tehát ebben az esetben is jóval magasabb.
Ugyanakkor nem utal arra semmilyen adat, hogy akár a serdülésre, akár a termékenységre bármilyen negatív hatással lenne az oltás beadása. Hosszútávon nincs hatással a hormonháztartásra, legfeljebb lányok esetében fordulhat elő a menstruációs ciklus rövid, átmeneti megváltozása, amely jelenség rendszerint magától rendeződik.
 
Jelen tudásunk szerint megállapítható, hogy az oltásnak köszönhetően elenyésző jelentőségű mellékhatások mellett sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk gyermekeinket a koronavírussal szemben. S már a közeljövőre nézve is mindez egy rendkívül fontos tényező lesz.
 
 
 
Források:
https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/considerations-vaccinating-children-5-11-years-old
https://index.hu/belfold/2021/12/03/5-11-eves-gyerekek-oltasa-pfizer-vakcina-haziorvos-oltopont-regisztracio/
https://adc.bmj.com/content/early/2021/11/01/archdischild-2021-323040
http://www.hgye.hu/dok/cikk/00527-1.pdf