Miként fogunk együttélni a COVID-dal 2022-ben?

Miként fogunk együttélni a COVID-dal 2022-ben?

 

A különböző tanulmányok egybehangzóan állítják, hogy legalább öt nagyon meghatározó kérdésben jelentős változás állt be, amelyet nem szabad szem elől tévesztenünk – annak ellenére, hogy az omikron variáns megjelenésével az idei télen éppúgy berobbant a soronkövetkező COVID-hullám, mint a viszonylag széleskörű vakcináltságot megelőzően. Rachael Piltch-Loeb, a Harvard vonatkozó kutatócsoportjának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a felszökő számok láttán nem szabad elcsüggednünk, a tudósok egyértelműen úgy látják, hogy nem ott tartunk, ahol tavaly ilyenkor. Jelentős előrelépések történtek, sokkal több információ áll rendelkezésünkre a vírus viselkedésével kapcsolatban, a lakosság jelentős hányada teljesen oltott már, és folyamatosan fejlődik és válik egyre hatékonyabbá az alkalmazott terápiás gyógymód is. Hogy részleteiben mire számíthatunk, lássuk alább a fő pontokat!

 

Könnyebbé válhat a COVID-os megbetegedések gyógyítása

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) 2022 elejére már két, megfelelően hatékonynak bizonyuló készítményt engedélyezett a COVID elleni küzdelemben. Kifejezetten jelentős előrelépésnek tűnik, hogy a Pfizer gyártotta gyógyszer képes lesz megakadályozni a betegség súlyossá válását, míg a Merck antivirális készítményét specifikusan az újtípusú koronavírus ellen fejlesztették. Ezekkel a gyógyszerekkel várhatóan sokkal szélesebb körben, akár a kórházi kezelésen kívül is elérhetővé válik a hatékony segítség. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet: minthogy a gyógyszerek nem a fertőzés megakadályozásához járulnak hozzá, nem helyettesítik a védekezésben az oltást!

 

Az otthoni tesztelés kulcsfontosságú

Mióta megjelentek a lakossági használatra engedélyezett gyorstesztek, a fertőzés detektálása sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá vált. A tudatos és felkészült házipatika elengedhetetlen részévé váltak az antigén gyorstesztek, melyek 10 percen belül képesek kimutatni a fertőzést. Az emberek nagy része mostanra már rutinszerűen használja önellenőrzésre a tesztet, mielőtt társaságba megy, vagy bármilyen nagyobb volumenű eseményen vesz részt, ezzel pedig ki-ki nagyon sokat tesz a saját maga és a körülötte lévők biztonsága érdekében. „A szükséges oltásokkal és egy friss negatív gyorsteszttel a zsebünkben végre valóban megnyugodhatunk, hogy nem fogjuk a fertőzést tudtunkon kívül másoknak átadni” – jelentette ki Joseph Allen, a Harvard orvosprofesszora.

 

Az emlékeztető oltások jelentősége nőni fog

Méghozzá elsősorban az omikron variáns jelentkezése miatt, mely olyan módon tudott mutálódni, hogy azzal képessé váljon a sztenderd dózisú oltások védelmén is áttörni. Az emlékeztető oltás azonban rendkívüli mértékben megnöveli a szervezet antitest-számát, ezzel a megerősített védelemmel pedig már magabiztosabban állhatunk a potenciális megfertőződés elébe. Noha már a Moderna és  Pfizer is dolgozik egy új, omikron-álló oltóanyagon, a szakértők szerint egyelőre nincs szükség másik, variáns-specifikus vakcinára, az emlékeztető oltás felvétele azonban kritikus fontosságú mindenki számára.

 

A hosszú-COVID megismerése lesz fókuszban 2022-ben

Egy kimerítő cikksorozatban foglalkoztunk már korábban is a hosszú-COVID jelenséggel, amely a fertőzésből felgyógyult betegek jelentős hányadánál keletkezik különböző hosszútávon visszamaradó szövődmények és általános életminőség-romlás formájában. A klinikumban egyre fontosabbá válik majd a kérdés, hogy ha magát a járványt le is győzzük, hogyan lehet kezelni mindazt, ami továbbra is velünk marad a COVID-ból. Szerencsére az idő ebben a kérdésben is nekünk dolgozik, minél hosszabb idő telik ugyanis el, annál több adat gyűlik össze és megfelelően hosszútávú vizsgálatokra is lehetőség nyílik.
 

A variánsok kora

Kétségtelen, hogy további variánsok felbukkanására kell készülnünk. Idővel alighanem a görög ábécé minden betűjével közelebbről kénytelenek leszünk megbarátkozni, ezzel együtt a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy az új variánsok nem feltétlenül jelentenek majd új, jelentős veszélyt. Noha azzal, hogy a Föld lakosságának mindössze a fele van beoltva, a vírus terjedése tovább fog haladni, ám számos eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a COVID-19 lehetőség szerint minél kevésbé váljon fenyegető és súlyos patogénné.
 
Összességében a legfontosabb, hogy 2022-ben is megőrizzük a nyugalmunkat és rugalmasságunkat. A tudományos konszenzus szerint idővel és végső célként az emberiség képes lesz a szezonális influenzához hasonlóan kordában tartani majd a koronavírust is, addig pedig ki kell tartanunk, követve az aktuális szabályokat és ajánlásokat, ezzel felelősséget vállalva önmagunkért és a környezetünkért egyaránt.
 
Forrás: https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2021/covid-in-2022.html