Kombinált oltások, avagy bízhatunk-e az AstraZenecában?

Kombinált oltások, avagy bízhatunk-e az AstraZenecában?

Számos cikkünkben bemutattuk, hogy mit lehet tudni a különböző oltásokról, hogyan működnek, milyen kutatások zajlottak, illetve milyen ajánlások vannak érvényben. Ugyanakkor csaknem minden alkalommal felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az új típusú koronavírus az emberi szervezetben újkeletű jelenségnek számít, ezért a tudásunk még sok ponton hiányos, a tapasztalatunk viszont az elvégzett kutatások számával folyamatosan nő. Jelen pillanatban a tudományos közvéleményt és a laikusokat egyként az a kérdés foglalkoztatja a leginkább, hogy melyik vakcina mennyire hatásos a COVID-19 ellen, legújabban pedig, hogy a különböző típusú oltóanyagok kombinálása járhat-e eddig nem ismert előnyökkel. Számos friss vizsgálat eredménye enged ugyanis arra következtetni, hogy talán éppen ez lehet a sikeres hatékonyság-növelés módja.
 

AstraZeneca után Pfizer – döbbenetes hatékonyság

 
Spanyolországban Combivacs néven futott az a kutatás, amely szerint azoknál a pácienseknél, akiket először a vektorvírus-technológiát alkalmazó AstraZeneca vakcinával oltottak, majd ezt követően az egészen más típusú, mRNS-technológiájú Pfizer-oltást kapták emlékeztetőnek, közel 40-szer magasabb IgG-antitest szintet mértek, mint azoknál, akik csupán egy adag AstraZeneca védőoltást kaptak meg, továbbá 7-szer magasabbat, mint azok esetében, akik az eredeti oltási rend szerint kaptak meg két dózist az AstraZeneca vakcinából. Hogy az antitestek hogyan működnek és miért fontosak a szervezetünk védekezése szempontjából, arról itt írtunk részletesen, a Biosynex otthoni gyorstesztjével pedig bárki meggyőződhet arról, hogy ezek az antitestek megtalálhatók-e a szervezetében, függetlenül attól, hogy milyen típusú vakcinával oltották.
 
A hatékonyságnövelés tekintetében egészen biztosan kulcskérdés a különböző vakcinák beadási sorrendje, a kutatás ugyanis nem mutatott ki jelentős pozitív eltérést azokban az esetekben, amelyekben először Pfizert, majd ezt követően AstraZenecát kaptak az emberek – ellenben többen számoltak be ilyenkor kellemetlen oltási reakciókról.
 

De mire jutunk az AstraZenecával?


Az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban számos kérdés merült fel a használatának kezdete óta. Eleinte a mellékhatások, majd később a hatékonysága miatt került a figyelem középpontjába a brit fejlesztésű oltóanyag. Kutatók vizsgálták azt is, hogy a több dózisban beadott adenovírus-hordozóanyagra nem alakulhat-e ki nem kívánt immunitás az emberek szervezetében. Ez ugyanis azt jelentené, hogy csökken az antitest-szint, emiatt pedig az adenovírusnál jóval agresszívabb koronavírus ellen nem nyújtana megfelelő védelmet az oltás. A vonatkozó brit kutatás szerint azonban ettől nem kell tartani, amennyiben egy újabb, harmadik dózisként beadott ismétlő oltás rendkívüli módon beindítja az ellenanyag-termelést. Elképzelhető, hogy ha ez a kutatás széles körben elfogadottá válik, az AstraZenecával oltottak számára szorgalmazni fogják a hatóságok egy harmadik adag beadását is a teljes védelem és biztonság érdekében.
 
Jó hír a számunkra, hogy a Biosynex teszt rendszeres elvégzésével képesek vagyunk követni, hogy az oltások beadását követően, hosszabb távon nem csökken-e az ellenanyag-szint a szervezetünkben: amennyiben a hetek múltával ismételten elvégzett teszt IgG-csíkja ugyanolyan intenzíven rajzolódik ki, mint az azt megelőző alkalommal, biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő védettség állapotát élvezzük!
 
Forrás:
https://www.ft.com/content/c5297d58-ad6d-490f-89e0-74f9c13377e4
https://444.hu/2021/05/19/egy-friss-tanulmany-szerint-az-astrazeneca-vakcinaja-hatekony-harmadik-emlekezteto-oltasnak?fbclid=IwAR0KySyV22G1Cn1izmo4tJR8p32IRD7FtjnuWn0er4ilfVf9q3MVmIbVUZc
https://m.hvg.hu/tudomany/20210518_antitest_astrazeneca_pfizer_oltas_kutatas?fbclid=IwAR3IO9Ho8C7m73h3VUpCIHk5jn9w9kM3d938Uv7hA9FvD1uzvD5D1FYAZEM
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/spanish-study-finds-astrazeneca-vaccine-followed-by-pfizer-dose-is-safe-2021-05-18/