Hova forduljunk, ha pozitív lett az otthoni tesztünk?

Hova forduljunk, ha pozitív lett az otthoni tesztünk?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a teendőnk abban az esetben, amikor a gyorsteszt pozitív eredményt mutat? Cikkünk ebben kíván segítséget nyújtani.

Használat és működés

A Biosynex jelenleg az egyetlen magyarországi forgalmazásban kapható, otthoni öntesztelésre engedélyezett COVID-19 teszt, amelynek hatalmas előnye, hogy bárki, bármikor ellenőrizheti a segítségével, hogy a szervezetében jelen vannak-e a koronavírus-fertőzés következtében termelődő antitestek.
Fontos tudnunk, hogy az otthoni gyorsteszt nem PCR típusú, azaz nem antigén kimutatásán alapuló szűrővizsgálat, ennélfogva nem következtethetünk belőle a vírus jelenlétére. Ebből adódóan vonhatunk le következtetéseket arra nézvést sem, hogy a teszt elvégzésekor hordozzuk-e a vírust és megfertőzhetünk-e másokat. Ehelyett a teszt a fertőzésen átesett személy immunválaszát, vagyis az IgG és IgM antitesteket mutatja ki, ezzel jelezve, hogy valaha találkozott-e a tesztelő szervezete a koronavírussal.
 Amennyiben a teszt membránfelületén csupán a C jelzésű kontrollzóna mellett jelenik meg egy csík – jelezve, hogy a teszt szabályosan működik –, az eredmény negatív, további teendőnk tehát nincsen.
Ha két vagy három csík jelenik meg...
A teszt pozitívként értékelhető ugyanakkor abban az esetben is, ha a kontrollzónán kívül csupán egy, vagy akár két további csíkot is leolvashatunk az IgG és IgM antitestek jelenlétét mutató mezőben. Ezek minden esetben azt jelzik, hogy az immunrendszer kapcsolatba került a koronavírussal. Az IgM antitest felelős azért, hogy gyorsan és hatékonyan felvegye a küzdelmet a vírussal, ezért már a megfertőződéstől számított kb. 7. naptól kezdve kimutatható a szervezetben. Hogy meddig termelődik a betegségből való kilábalás szakaszában, ez egyénileg eltér, általában a 21. nap környékén tűnik el. Onnantól ugyanis átveszi a szerepet a hosszútávú immunitásért felelős IgG antitest, amely a 14. naptól kezdve egészen hosszú ideig, akár hónapokig is jelen van a szervezetben, hogy az újrafertőződéstől védjen. Tehát akár az IgM, akár az IgG mező mellett jelenik meg egy-egy csík, akár mindkettő mellett egyszerre, a teszt mindenképpen pozitív eredményt mutat! Ez jelenthet ugyanakkor aktív fertőzöttséget, a betegség lecsengőben lévő, már nem fertőző szakaszát, és a hosszútávú immunitás eredményét is.
 
Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne essünk kétségbe, hanem az otthonunk elhagyása nélkül, minél hamarabb konzultáljunk telefonon a háziorvosunkkal! A szakember az esetleges tünetek és egyéb körülmények figyelembe vételével fog dönteni a további lépések szükségességéről.