COVID-19 oltási stratégiák

COVID-19 oltási stratégiák

A tudományos közvélemény álláspontja szerint a koronavírus-járvány elleni küzdelem jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a széleskörű vakcinázás. Az oltóanyag-fejlesztés hosszú ideje rendkívüli intenzitással folyik, mostanra pedig számos országban megkezdődtek az oltási programok. Cikkünkben áttekintjük az Európai Bizottság ajánlását, valamint a magyarországi oltási tervet.

Amit az uniós stratégiáról tudni kell

Az Európai Uniós stratégia célja, hogya tagországok biztonságos, jó minőségű és hatásos vakcinával szálljanak szembe a koronavírus-járvánnyal, a hozzáférés pedig a megfelelő időben történjen, méltányos és megfizethető módon. Az uniós tagországoknak saját stratégiáikat a sikeres oltási terv betartása érdekében ehhez érdemes hangolniuk.

A védőoltásokra történő felkészülés, a vakcinázás folyamata, illetve annak irányítása céljából az Európai Bizottság speciális irányítóbizottságot hoz létre a tagállamok képviselőiből, egyben szándékukban áll a tagállamok dedikált szakértőiből összeállítani egy csoportot, akik közösen segíthetik majd a Bizottság működését a tárgyalások során.

Az Európai Bizottság ajánlása értelmében az oltási stratégiát az oltóanyag aktuális rendelkezésre állása fényében szükséges alakítani, tekintettel arra, hogy az oltáshoz való hozzáférésben egyes társadalmi csoportok számára előnyt kell biztosítani.

A Bizottság első alkalommal a BioNTech-Pfizer oltóanyagára adott ki forgalomba hozatali engedélyt, melyből 100 millió dózist rendelt. Következő lépésben feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott a Moderna oltóanyaga, melyből 80 millió adag rendelése történt meg eddig. Az ígéretes klinikai vizsgálatoknak köszönhetően további szerződéskötések történtek más gyógyszeripari vállalatokkal is, ahol a széleskörő tesztelés fázisa zajlik.

Következő lépésben a globális együttműködés biztosítása számít kiemelkedő fontosságúnak. Az Európai Unió már a múlt évben csatlakozott az államközi COVAX kezdeményezéshez, mely a COVID-19 vakcina, továbbá tesztek és egyéb fejlesztések globális és egyenlő hozzáférhetőségét célozza.

Oltási rend itthon

Immár Magyarországon is megjelent a hivatalos oltási terv, mely minden TAJ-számmal rendelkező, 18 év feletti magyar állampolgárt érint, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott COVID-19-fertőzés.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslatára itthon is több körben történik a lakosság oltása. A prioritási rendben az egészségügyi dolgozókat követik a szociális ellátásban dolgozók és az ellátásban részesülők, majd a kockázati csoportba tartozó idősek, a rendvédelmi szervek dolgozói, illetve a kockázatot jelentő alapbetegséggel élők. Őket követik a kritikus infrastruktúrában dolgozók, továbbá az összes, kockázati csoportba nem tartozó felnőtt állampolgár.

A világszerte terjedő igényekhez alkalmazkodva olyan kettős funkciójú mobilapplikációt is fejlesztenek itthon, amely a COVID-útlevél mellett egy ellenőrző alkalmazást is tartalmaz, mellyel szükség esetén könnyedén igazolhatjuk a vírussal szembeni védettségünket.

Források:

Európai Bizottság honlapja (https://ec.europa.eu/info/index_hu)

Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja (https://nnk.gov.hu)

https://www.gavi.org/covax-facility