antitest gyorsteszt_biosynex

Amit az antitestekről tudnunk kell

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos, egyre bővülő kutatások egyik legfontosabb vizsgálati tárgya az immunitás kérdése, melyben központi szerepet játszanak az ún. antitestek. Lássuk, miért ilyen fontos ez a téma!

Az immunválaszok

A koronavírus jelenléte az emberi szervezetben újkeletű jelenség, ezért a tudásunk jelenleg is folyamatosan bővül a témában. Tagadhatatlanul vannak még a témának felfedezésre váró területei, hosszútávú vizsgálatokat végezni pedig egyelőre nem nyílt mód. Ahogyan azonban az idő telik, úgy áll a kutatók rendelkezésre egyre több adat és vizsgálati eredmény. Ezek közül is kiemelt figyelmet kapnak az immunitás kérdéséhez kapcsolódó vizsgálatok, hiszen az immunitás kialakulása a betegség lefolyásában egyéni szinten is nagyon fontos, továbbá ebből tudunk következtetni a járvány jövőbeni lefolyására is.
 
Szervezetünk bármilyen új vírussal találkozva az immunrendszer védekezését veti be: elsőként minden esetben a velünk született immunválaszt adjuk a fertőzésre, emellett működik az ún. szerzett immunitás, amelynek lényege az adaptivitásában rejlik, tehát kiemelten fontos minden új kórokozóval - így a koronavírussal - szembeni küzdelem során.

Az antitestek jelentősége

Megfertőződés esetén az antitestek veszik fel a küzdelmet a vírussal, ezek száma azonban a King’s College London tanulmánya szerint három hónap után jelentősen csökken. Kedvező hír viszont, hogy az antitesteket létrehozó B-sejtek sokkal hosszabb idő után is kimutathatók az emberi szervezetben - ennek következménye lehet akár az is, hogy egy esetleges újrafertőződés esetén már sokkal enyhébb tünetekkel eshetünk át a betegségen.

Brit kutatók 2020. május és december között havonta vettek vérmintát COVID-betegektől, majd ezek elemzésével jutottak arra a következtetésre, hogy az esetek igen nagy részében, mintegy 88%-ban a szervezetben a megfertőződést követően legalább 6 hónapig kimutathatók az antitestek. Ennek következtében a fertőzésen átesett betegek vélhetően kb. fél évig védettséget élveznek az újrafertőződéssel szemben.

Ha a megváltozott mindennapokban szeretnénk saját magunkat biztonságban tudni, akkor az IgG és IgM antitesteket vérből kimutató Biosynex koronavírus-gyorsteszttel bármikor könnyen és nagyon gyorsan, otthoni körülmények között is megbizonyosodhatunk róla, hogy kapcsolatba kerültünk-e a COVID-19 fertőzéssel, és szervezetünk jelenleg is termel-e antitesteket.

 

Források:

https://www.bbc.com/news/health-55905158

https://www.bbc.com/news/health-52446965