8+1 tipp a biztonságos síelésért koronavírus idején

8+1 tipp a biztonságos síelésért koronavírus idején

A pandémia harmadik évében már mondani sem kell, hogy a testmozgás, a szabadban való időtöltés, úgy általában a fittség és a kardiovaszkuláris egészség kiemelt fontossággal bír a koronavírus megelőzése vagy lehetőség szerint minél könnyebb átvészelése tekintetében. A testi-lelki rekreációt tehát semmiképpen ne hanyagoljuk el! Mindössze a szokottnál nagyobb körültekintéssel érdemes megszervezni az idei síszezont, ám ha egy kis rugalmassággal és felkészültséggel állunk a dologhoz, járvány ide vagy oda, nyugodtan hódolhatunk kedvenc téli sportjainknak.
 

A legfontosabb tudnivalók, mielőtt síelni indul a család:

 
  1. Semmiképpen ne hagyjuk otthon egyik családtag védettségi igazolványát sem (angolul a health pass), vagy a védettséget igazoló egyéb dokumentumokat! Jelen helyzetben ez a vadonatúj plasztikkártya a személyi okmányokkal és útlevéllel csaknem egyenrangú fontossággal bír a határátlépéskor.
  2. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy a célország mely védőoltásokat fogadja el! Az Európai Unió országai az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mindegyikét zöld listára tették: a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca nem okozhat meglepetést, a Sinopharm, Covishield, Janssen, Szputnyik oltásokra pedig országonként eltérő szabályozások vonatkozhatnak.
  3. Készüljünk a kiterjedt maszkhasználatra! A helyi hatóságok saját hatáskörben elrendelhetnek fokozott védekezést, így készülni kell arra, hogy a sífelvonókban, a sorban álláskor, a csoportos síoktatás alatt, illetve az éttermek bejáratánál is szemet és orrot eltakaró maszkot kell viselni.
  4. Egyes országokban – így a népszerű téli úticélnak számító Ausztriában is – kötelezővé tették a nagyobb védelmet nyújtó FFP2 típusú maszkok használatát. Készüljünk maszkkal a gyerekek számára is!
  5. Védettségi igazolványunkat mindig tartsuk a kezünk ügyében, mert számos helyen, így szállodákban, éttermekben, bárokban és kulturális rendezvényeken is elkérhetik ellenőrzésre a beléptetéskor.
  6. A vendéglátóhelyek korai zárására is számítani kell, ennek tudatában tervezzük meg a napi síeléseinket. Az elmúlt években egyre népszerűbb aprés-ski, azaz a síelést követően igénybe vett egyéb szórakozási lehetőségek idén csak nagyon limitáltan, vagy egyáltalán nem elérhetőek.
  7. Ausztriában a 2006 szeptembere után született tinédzserek ún. Holiday Ninja-Passt igényelhetnek, amely számukra kiváltja a védettségi igazolványt, amennyiben ott-tartózkodásuk alatt hetente elvégeztetnek két PCR és egy antigén gyorstesztet, melyek eredménye bekerül a Holiday Ninja-Passbe.
 
+1: Mielőtt az egész családdal elindulnánk a régen vár síelésre, biztosítsuk be magunkat koronavírus-szempontból. A kiemelkedően megbízható Biosynex antigén gyorsteszt immár családi kiszerelésben is elérhető. Frissen elvégzett gyorsteszttel a zsebünkben bátran nekivághatunk az utazásnak, a kedvezményes és praktikus családi csomaggal pedig mindig tarthatunk magunknál belőle – annyi biztosan előre tudható, hogy idén a téli kiruccanások idején bármikor szükség lehet egy koronavírus gyorstesztre.