Oltás mellett is fenyeget a delta variáns

Oltás mellett is fenyeget a delta variáns

Mi a teendő, ha nem érezzük magunkat különösebben rosszul, de a kellemetlen köhögés, enyhe torokfájás, kínzó orrfolyás nem akar elmúlni? Mindenekelőtt teszteljünk, a delta variáns okozta fertőzést ugyanis nem zárhatjuk ki teljes bizonyossággal!

 

 

A Lancet tudományos folyóiratban frissen publikált, rendkívül átfogó, mintegy 3,4 millió beoltott személy adatait felhasználó tanulmány szerint a Pfizer/BioNTech vakcinája 6 hónap után jelentősen veszít hatásosságából, ami a vírusfertőzés megelőzését illeti. A részletes kutatás alapján a vakcina átlagos 88%-os hatékonyságról 47%-ra csökken nagyjából fél év elteltével. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy még mindig, a csökkenés ellenére releváns védelmet nyújt, különösen ahhoz képest, hogy mennyire kitettek lehetünk a fertőzésnek mindenfajta oltás nélkül.
 
A fenti eredménynek, illetve a delta variáns agresszív terjedésének hatására az USA-ban elérhetővé tették az emlékeztető oltás beadatását az idős, illetve kockázati csoportba tartozó személyek részére.
 
A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a delta variáns vakcinákkal szembeni ellenállóképessége és kimagasló fertőzőképessége miatt különösebben aggódnunk kellene. Sara Tartof, a vizsgálatban közreműködő vezető kutató kifejezetten kiemelte, hogy a vakcinák összességében hatásosak a delta variánssal szemben, hiszen az oltás beadását követő egy hónapban 97%-os arányban óvta meg az embereket a megfertőződéstől. A vakcina hatékonyságának csökkenéséről tehát sokkal inkább az idő múlása tehet, semmint a felbukkanó új variánsok “állóképessége”.
 
A koronavírus delta variánsának nagyarányú terjedésével a szakértők arra is újra meg újra felhívják a figyelmet, hogy immár nem a 2020. elején megtanult és megszokott jelekre kell figyelnünk, ha fel akarjuk ismerni a COVID-19 fertőzést. Jelenleg a koronavírusos megbetegedések leggyakrabban a hétköznapi megfázás tüneteivel jelentkeznek. Amennyiben orrfolyást, torokfájást, köhögést, hőemelkedést vagy enyhe lázat tapasztalunk magunkon, akkor sem zárhatjuk ki teljes bizonyossággal a delta variáns fertőzését, ha már mindkét oltásunkat megkaptuk, és összességében nem érezzük különösebben rosszul magunkat!
 
Az előttünk álló, szezonális megbetegedésekkel teli időszakban kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi okozza az esetleges kellemetlenségeket, különösen akkor, ha már a második adag oltásunk beadása óta is eltelt legalább két hónap.Menjünk biztosra, legyünk tisztában az állapotunkkal!

Forrás: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfizerbiontech-covid-19-vaccine-effectiveness-drops-after-6-months-study-2021-10-04/