Mit tehetek, hogy pontosabb legyen az otthoni tesztelés?

Mit tehetek, hogy pontosabb legyen az otthoni tesztelés?


A pandémia harmadik évében jól ismerjük már az otthoni tesztelés előnyeit: valóban gyors megoldás, amely bármikor elvégezhető, különösen ha ügyelünk rá, hogy mindig tartsunk az otthoni házipatikánkban gyorstesztet, hiszen így már rögvest a gyanú felmerülésekor bizonyosságot szerezhetünk róla, hogy tüneteink hátterében COVID-fertőzés áll-e. Vannak azonban olyan előnyök, amelyeket a professzionális egészségügyi személyzet által végzett teszteléshez társítunk – legelsősorban a fokozott megbízhatóság. Fontos tudnunk, hogy az önellenőrzésre szánt, laikus felhasználásra engedélyezett gyorstesztek esetében már a magának a terméknek a fejlesztése és tesztelése is oly módon történik, hogy a végül a patikákba kerülő eszköz egy egészségügyi háttértudással vagy rutinnal nem rendelkező, felnőtt személy által is biztonságosan használható legyen. Ezek a tesztek tehát nem azok, amelyeket az egészségügyi személyzet használ!
 
Mindössze néhány praktikus szempontra kell figyelnünk annak érdekében, hogy a bármikor, a saját otthonunk biztonságában, mindössze tizenöt perc alatt megbízható eredményt kapjunk azzal kapcsolatban, hogy COVID-fertőzöttek vagyunk-e vagy sem.
 
  1. Alaposan mossunk kezet a tesztelés előtt!
Ha nincs lehetőségünk arra, hogy vízzel és szappannal kezet mossunk a tesztelés megkezdése előtt, mindenképpen használjunk legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt. Egyfelől ez azért fontos, mert nem szeretnénk a mintavétel során a kezünkön található kórokozókat a szervezetünkbe juttatni – de legalább ennyire számít a tesztelés szempontjából is, hogy véletlenül se kerüljön a tesztkazetta membránjára idegen anyag, amely negatívan befolyásolhatja az eredményt.
 
  1. Közvetlenül a teszt megkezdése előtt nyissuk ki a csomagolást!
A tesztkazettát a dobozon belül egy légmentesen lezárt alumínium tasakban találjuk. Ezt a tasakot nem szabad idő előtt felnyitni, mivel a levegő páratartalma kedvezőtlenül befolyásolhatja a teszt minőségét.
 
  1. Ne fogyasszunk alkoholt!
A tesztelést megelőzően legalább 2 órával kerüljük az alkoholfogyasztást, mivel ez is befolyásolhatja az eredményt.
 
  1. Ne használjuk orrcseppet!
Ha olyan tesztet használunk, amelyhez orrnyálkahártyából vett minta szükséges, kerüljük az orrcsepp használatát, mivel az ugyancsak zavaró tényező lehet. Amennyiben tüneteink enyhítésére mindenképpen orrcsepphez nyúlunk, a koronavírus fertőzöttség ellenőrzésére válasszunk inkább nyáltesztet!
 
  1. Ne együnk, igyunk és dohányozzunk nyálteszt használata előtt!
Amennyiben a némileg kellemetlen orrmintás gyorsteszt helyett a nagy népszerűségnek örvendő nyáltesztet választjuk, ügyeljünk rá, hogy a tesztelés előtt legalább két órával ne együnk, semmiképpen ne dohányozzunk, és kerüljük az ivást (lehetőség szerint a vízivást is) annak érdekében, hogy a teszthez használandó nyálminta ne híguljon fel különböző idegen anyagokkal, amelyek a pontos tesztelést megnehezíthetik.
 
 
A fenti praktikus szempontok betartása mellett rendkívül nagy valószínűséggel adnak megbízható eredményt az otthoni használatra szánt antigén gyorstesztek. Érdemes tehát inkább várnunk néhány órát, majd megfelelő körültekintéssel elvégezni a tesztet – így biztosak lehetünk benne, hogy ideális körülményeket teremtettünk a pontos és rendeltetésszerű teszteléshez.