Mire ügyeljünk, ha a fertőzött van a családban?

Mire ügyeljünk, ha a fertőzött van a családban?

Ahogyan a világ számos más országában, úgy sajnos hazánkban is folyamatosan nő a fertőzöttek száma, ám szerencsére az esetek legnagyobb részében nincs szükség kórházi kezelésre. Az alábbiakban összefoglaltuk, milyen szabályokat érdemes betartanunk, ha valaki a háztartásunkban megfertőződik.

Azonnal különítsük el a fertőzöttet!

Amennyiben van rá mód, a fertőzött családtagot egyedül helyezzük el egy jól szellőztethető, külön bejáratú szobában. Ha a beteg elhagyja a szobát, mindenképpen viseljen szájmaszkot, ha pedig egy légtérben tartózkodunk vele, akkor mi magunk is takarjuk el az orrunkat és a szánkat. Az izoláció a háziállatokra is vonatkozik, a kedvenceket is különítsük el a betegtől.
 

Fertőtlenítsünk minden nap!

Ideális esetben érdemes külön fürdőszobát is használni a betegség idején, ám ha ez nem megoldható, a szanitereket és kontaktfelületeket minden nap fertőtlenítsük használat után! Fordítsunk figyelmet a kilincsek, villanykapcsolók higiénikus tisztítására, például virucid hatású fertőtlenítő kendők segítségével.

Semmiképpen ne étkezzünk együtt!

Maszkban és kesztyűben étkezni nem lehet, éppen ezért a közös étkezés a fertőzés átadásának egyik legkézenfekvőbb módja. A fertőzött számára készített ételt tálaljuk külön és tegyük le a küszöbére, hogy saját szobájában fogyaszthassa el azt. A használt étkészletet azonnal, gondosan mosogassuk el folyóvíz alatt.

Fertőtlenítsük a textileket!

A fertőzött ruháit, ágyneműjét, törölközőjét és az egyéb lakástextileket gyűjtsük külön és minimum 60 fokon mossuk őket. Használhatunk speciális textilfertőtlenítő mosószeradalékot, ezen kívül a gőzölős vasalás is hatékony fegyver a mikroorganizmusokkal szemben.

Kezeljük megfelelően a hulladékot!

Saját védőfelszerelésünket, beleértve az egyszer használatos papírmaszkot és a kesztyűt, használat után dobjuk ki. A beteg körül keletkező hulladékot, legyen szó csomagolóanyagról, papírzsebkendőről, duplán csomagoljuk műanyag szemetes-zsákba.

Az ápolási teendőket egyeztessük háziorvosunkkal!

Amennyiben szerettünknél jelentkeznek a tünetek, telefonon keressük fel a beteg háziorvosát és minden részletről tájékoztassuk. Tartsuk be az kapott utasításokat, ha pedig változás áll be a beteg állapotában, arról minden esetben értesítsük orvosunkat.