Mikor használjuk az antigén gyorstesztet? Tipikus helyzetek, amikor érdemes biztosra mennünk

Mikor használjuk az antigén gyorstesztet? Tipikus helyzetek, amikor érdemes biztosra mennünk

 

A Biosynex antigén gyorstesztje az aktív koronavírus-fertőzés kimutatására képes – de melyek azok a helyzetek, amikor érdemes elvégeznünk ezt az önellenőrzésre alkalmas, alig tizenöt perc alatt eredményt adó gyorstesztet annak érdekében, hogy pontos visszajelzést kapjunk egészségi állapotunkról?
 
A koronavírus-járvány negyedik hullámának kapujában érdemes lesz a lehető legjobban felkészülnünk a ránk váró kihívásokra. Szerencsére a gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközboltokban kapható, lakossági tesztek segítségével kellemetlenség nélkül, bármikor, könnyedén ellenőrizhetjük, hogy megfertőződtünk-e a COVID-19-cel. S hogy mikor érdemes tesztelésre gondolnunk?
 
Nyaralást követően – különösen, ha külföldi nyaralásról térünk vissza, nem árt elővigyázatosságból a család minden tagját tesztelni. Ezzel még idejében kiszűrhetjük, ha nem kívánatos „szuvenírt” hoznánk haza magunkkal.
 
Munkába való visszatéréskor – szeptemberrel számos munkahelyen részben vagy teljes egészében visszatérünk az otthoni munkavégzésből az irodai mindennapokba. A dolgozói kollektívával való rendszeres kapcsolat érthető módon megnöveli a fertőzésnek való kitettségünket.
 
Iskolakezdéskor – a szakemberek előrejelzései szerint azzal, hogy a diákok szeptember elsején egyszerre visszatérnek az iskolapadba, a megnövekedett kontaktszámnak köszönhetően érzékelhetően meg fog ugrani a fertőzések száma. Ha van a családban iskolás gyermek, nem árt elővigyázatosságból rendszeresen tesztelni őket.
 
Rendezvények, összejövetelek után – ha nagyobb rendezvényen vettünk részt, ahol sok, akár számunkra idegen emberrel érintkeztünk, ugyancsak érdemes tesztet végeznünk. Különösen az idő előre haladtával, ahogyan egyre hidegebb lesz az időjárás, mi pedig egyre inkább zárt terekbe kényszerülünk a szabadból.
 
Fertőzött személlyel való érintkezés után – amennyiben hírt kapunk arról, hogy találkoztunk valakivel, akiről néhány napon belül bebizonyosodott, hogy megfertőződött a koronavírussal, mindenképpen végezzünk gyorstesztet, hogy mihamarabb megtudjuk, mi is elkaptuk-e a vírust.
 
Idős vagy veszélyeztetett személlyel való találkozás előtt – a lehető legkörültekintőbben járunk el akkor, ha még azt megelőzően végezzük el az antigén-gyorstesztet, hogy meglátogatnánk valakit, akiről tudjuk, hogy kifejezetten magas kockázatú, veszélyeztetett csoportba tartozik a koronavírus-fertőzést illetően.