Long-COVID vagy poszt-COVID?

Long-COVID vagy poszt-COVID?

Mi a különbség?

Poszt-COVID


Jellemzően a koronavírus-fertőzés következtében kialakult súlyos – akár kórházi kezelést is igénylő –, valamint jóval kisebb számban közepes lefolyású megbetegedések esetén tapasztalhatunk a fertőzés elmúltával is hosszabb-rövidebb ideig megmaradó tüneteket. Ez a poszt-COVID jelenség. Az aktív fertőzés rendszerint 2-3 hétig tart, ám ha továbbra is fennállnak a különböző tünetek – jellemzően a köhögés, légzési nehézségek, levertség, krónikus fáradtság –, akkor az elhúzódó gyógyulás poszt-COVID állapotában vagyunk.

Hogyan teszteljünk? – ha a tünetek jelentkezésétől számított 14-21. napon elvégzett antigén gyorstesztünk negatív, ám egyes tüneteket továbbra is tapasztalunk, akkor poszt-COVID szindrómánk lehet. 

Long-COVID


A long-COVID kifejezésben az angol long, azaz hosszú szó arra utal, hogy a jelenség időben elnyúlik. Ilyenkor a tünetek akár hónapokon keresztül is velünk maradhatnak. Az orvostudomány számára korántsem ismeretlen az a jelenség, amikor az intenzív ellátást igénylő páciensek felgyógyulásuk után 6 hónaptól akár egy évig terjedő időtartamban küzdenek a visszamaradó tünetekkel. Azzal kapcsolatban azonban, hogy milyen hosszú ideig kell számítaniuk a long-COVID-ra az egyébként kórházi ápolást nem igénylő fertőzöttek, jelenleg senki sem tud biztosat, mivel ez egy egészen új, koronavírus-specifikus jelenség.

Egy frissen publikált tanulmány szerint azonban a long-COVID összefügghet az abnormálisan magas, gerincvelő-folyadékból kimutatható antitest-számmal. Ugyanez a tanulmány kockázati tényezőként azonosította a diabéteszt, a depressziót és szorongást a long-COVID okozta kognitív-funkciócsökkenés tekintetében.

 

Hogyan teszteljünk? – ha hosszú ideig, akár több hónapon keresztül tapasztalunk kellemetlen tüneteket, érdemes lehet szerológiai vizsgálatot kérni, vagy Biosynex Antitest-gyorsteszttel ellenőrizni, hogy nem a túlzott mértékben megnövekedett koronavírus-antitestek állnak-e az állapotunk hátterében!

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/long-covid-antibodies-in-cerebrospinal-fluid-linked-with-brain-fog#Long-COVID-and-brain-inflammation

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-19---covid-19---prolonged-symptoms-after-covid--19