Kötelező oltás a munkahelyeken?

Kötelező oltás a munkahelyeken?

A munkahelyi szinten kötelező koronavírus elleni oltás gondolata korántsem újkeletű, az újabb őszi járványhullám küszöbén azonban ismét napirendre került a téma, ami nem meglepő, hiszen a járvány alakulásából láthatjuk, hogy a békés nyár után ismét egyre égetőbbé válik a kérdés.

 

Mint az egészségügyben

A fertőzésnek való rendkívüli kitettségük okán az egészségügyi dolgozók számára már július óta kötelező a koronavírus elleni oltás – megannyi más, korábban is kötelezően beadandó vakcina mellett. Számos olyan speciális szakma van természetesen az egészségügyi szférán túl is, ahol a mindenki számára biztonságos munkavégzés érdekében bizonyos védőoltásokat kötelezően elvárnak a dolgozóktól. Az ötlet tehát korántsem most pattant ki a döntéshozók fejéből, bizonyos területeken már hosszú évek, évtizedek óta működő gyakorlat van erre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pedig már júliusban javaslatot tett a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételére számos szakmában.
 
Mivel a járvány a felsőlégúti megbetegedéseknek kedvező időjárás elérkeztével újabb szakaszba lépett, egyre sürgetőbb módon jelenik meg a kötelező védőoltás kérdése. Minthogy a COVID-19 delta variánsa sokkal fertőzőbbnek bizonyul a korábbi változatoknál, a kiterjedt, országos szintű lezárások pedig az elhúzódó gazdasági hatások miatt nem kívánatosak, sőt lehetőség szerint kerülendők, a leghatékonyabb fegyver a kezünkben a vírussal szemben, nem más, mint egyfelől maga az oltás egyéni szinten, másfelől pedig a társadalom minél magasabb átoltottsága mint elérendő cél.

 

Munkahelyi közösségek veszélyben?

Ha egy fizikai értelemben is zárt, szoros együttműködésben dolgozó munkahelyi kollektívában mindenki védettséget szerez az oltáson keresztül, azzal radikálisan lecsökkenthető a megbetegedések száma és a vírus terjedése – ez pedig egyértelműen érdeke a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt.
 
A társadalom működésében betöltött kiemelt szerepük mellett a járványnak való fokozott kitettség is jellemző például a rendvédelmi szervek, a közösségi közlekedés vagy a vendéglátás területén dolgozókra, hiszen ők a napi munkájuk során nagyon sok emberrel érintkeznek.
 
S bár korántsem példa nélkül való – hiszen éppen a Google és a Facebook jelentette be nemrég, hogy az összes USA-beli dolgozójuk számára előírják a COVID-elleni oltás felvételét –, a Magyar Szakszervezeti Szövetség kifejezte ezzel kapcsolatos aggályait a jogalkotók felé, jelenleg tehát a részletek kidolgozása tekintetében még folyik az egyeztetés.