Így használd az otthoni koronavírus-gyorstesztet! – tippek és tanácsok egy tűfóbiástól

Így használd az otthoni koronavírus-gyorstesztet! – tippek és tanácsok egy tűfóbiástól

Végre Magyarországon is hozzájuthatunk gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz-boltokban az otthoni használatra szánt, önellenőrzésre alkalmas COVID-gyorsteszthez, amivel röpke tizenöt perc alatt megtudhatjuk, hogy találkoztunk-e az elmúlt hónapokban a vírussal. Igen ám, de mire számítson az, aki még sohasem végzett magán semmilyen tesztet otthoni körülmények között? Laikusként kipróbáltuk a Biosynexet, íme a tapasztalatok!

 

Az ujjbegy-vérből IgG és IgM antitestek jelenlétét kimutató teszt segítségével már a tünetek megjelenése után néhány nappal rendkívül nagy pontossággal ellenőrizhetjük COVID-pozitivitásunkat. Ezen túl a teszt arra is alkalmas, hogy egy esetleges korábban, tünetmentesen végbement „csendes” fertőzést is kimutasson.
 

Egyszerű lépések, pontos rendben

 A teszt hétköznapi papírdobozban érkezik, benne minden szükséges eszközzel a teljes procedúra levezényléséhez. Semmi másra nincs szükségünk, csupán egy tiszta, szabad asztalfelületre és egy alapos kézmosásra közvetlenül a művelet előtt. A használati utasítás minden felmerülő kérdésre gondolt, részletesen és jól követhetően kíséri végig a magunkfajta laikus felhasználót a mintavétel és a kiértékelés folyamatán is. Gyakorlatilag nem lehet hibázni, feltéve, ha a megadott rend szerint járunk el. Jótanács: mindent, de tényleg mindent készítsünk ki magunk elé az asztalra, mielőtt hozzáfognánk a mintavételhez, nehogy már megszúrt ujjal kelljen keresgélni a pipettát a zacskójában, mert ez a malőr tagadhatatlanul okozhat némi diszkomfortot. Tehát: mindent elővenni és átnézni! Ne spóroljuk le ezt a fontos előkészületi lépést, amíg a mellékelt kendővel fertőtlenítjük a megszúrandó felületet.
 
A használati utasításban minden lépést fotókkal illusztrálnak, ennek köszönhetően eltéveszthetetlen, hogy melyik kis eszköz az ujjszúró lándzsa, melyik a pipetta és melyik a reagens. A sorrendiséget mindig tartsuk be – nem véletlenül akkor kell lecsavarni a reagens kupakját, amikor az útmutató jelzi, mint utóbb kiderült...
  

Szuperbiztonságos, akkor is, ha félsz a tűtől!

 A mintavételhez mellékelt kis lándzsa egy ártalmatlan kinézetű, kompakt, rózsaszín tokban érkezik, hatalmas előnye, hogy laikusként nem kell szenvednünk a tű helyes használatával, és félelmeinket is elaltatja a tény, hogy a lándzsát nem látjuk működés közben: a műanyag eszközt erősen az ujjunkhoz szorítva csupán egy kis, jelzésértékű szúrást érzünk – innen tudjuk, hogy már túl is vagyunk a dolgon.
A meglepő feladatnak a picike sebből elegendő vér kimasszírozása bizonyult – lám, nem is olyan vészes ez a mintavétel –, ráadásul minél gyorsabban kell dolgoznunk, hogy a jelzőcsíkig megfelelően megteljen a pipetta, mielőtt megalvadna a vérünk. Fontos odafigyelni arra is, hogy a pipettát jó helyen fogjunk meg, nehogy rászorítsunk a végére izgalmunkban, mert akkor kezdődik a dolog az elejéről. Szerencsére a gyártó gondolt a gyakorlatlan kezű felhasználókra is, mert gondosan három mintavételi pipettát csomagoltak a dobozba.
 

Figyeld az órát! 

A tesztkazetta megjelölt részébe továbbítjuk a pipettából a vérmintát, míg a másik meghatározott helyre (figyeljük az ábrákat!) két cseppet cseppentünk a reagensből. Innentől számítjuk a tíz perc várakozási időt. Amíg a csomagolás összepakolásával és az ujjunk betapaszolásával vagyunk elfoglalva, meglepően gyorsan letelik az eredmény megjelenéséhez szükséges idő, valóban érdemes stopperórát indítani, húsz perc után ugyanis már nem értékelhető az eredmény! A kiértékeléshez is könnyen érthető, ábrákkal illusztrált segítséget kapunk, amely pontosan mutatja, hol található a kontroll-zóna, ami a teszt érvényességét jelzi, illetve hogy mi jelzi a pozitív és a negatív eredményt. Mindezt tizenöt perc alatt, anélkül, hogy elhagynánk az otthonunkat, akár a reggeli rutin részeként.