Hogyan fertőzhetek, ha be vagyok oltva?

Hogyan fertőzhetek, ha be vagyok oltva?

A járványügyi adatok alakulása egyre markánsabban jelzi, hogy a negyedik hullám megérkezett. A rendelkezésre álló információk szerint úgy tűnik, hogy azokat is érinteni fogja valamilyen formában, akik már megkapták a koronavírus elleni oltásaikat. Járjunk el felelősen az idei őszi-téli időszakban is a magunk és egymás biztonsága érdekében!
 

 

Tény: az oltottak is fertőzhetnek!

 

Rohamosan terjedő, közkeletű tévhit az, hogy ha megkaptuk az előírt számú koronavírus elleni oltásunkat, akkor támadhatatlanná váltunk. A kutatók idejekorán figyelmeztettek arra, hogy ez sajnos nem igaz: a jelenleg szélsebesen terjedő delta variánst a beoltott személyek is elkaphatják – az oltás jelentősége ilyenkor abban áll, hogy segítségével a szervezet sokkal gyorsabban, jellemzően enyhébb tünetekkel küzd meg a vírussal. E gondolat mellett egyre gyakrabban bukkan fel az a teória is, miszerint az oltásokat követően, ha meg is fertőződünk ugyan a koronavírussal, nem kell különösebb óvintézkedéseket tennünk, mivel az oltás megakadályozza, hogy a fertőzést tovább adjuk másoknak.

 
Egy nemrég megjelent kínai kutatás szerint a delta variánssal megfertőződött személyek orrnyálkahártyájában akár ezerszeres koncentrációban is jelen lehet a vírus azokéhoz képest, akik még az első, vuhani változattal találkoztak. Ez magyarázatot ad arra is, hogy miért tud a korábban tapasztaltakhoz képest ennyire gyorsan és agresszíven terjedni a delta variáns az egész világon.
 

Teszteljünk és legyünk tisztában az állapotunkkal!

 

Noha jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ álláspontja szerint nem köteles karanténba vonulni az a korábban már két dózis vakcinát felvett személy, aki koronavírus-fertőzöttel került kapcsolatba, a virológus és epidemiológus szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy oltottként nagy felelősségünk van abban, hogy mindent megtegyünk a vírus tovább adásának megakadályozása érdekében.

 

Jó hír az oltottak számára, hogy jelenleg úgy tűnik, a vakcinák óvnak a betegség súlyos lefolyásától és a kockázatos szövődményektől. A delta variánssal küzdő USA, Nagy Britannia, Izrael és a Távol-Kelet több országa által közzétett adatok alapján látható, hogy kórházi kezelést túlnyomó részt az oltatlan betegek igényelnek. Ezzel együtt nem gondolhatjuk, hogy ránk nem vonatkoznak a fertőzés tovább adását gátló szabályok, ha már megkaptuk az oltásainkat. Akár teljesen tünetmentesen is átadhatjuk a vírust szeretteinknek – ez pedig jelenleg elsősorban az oltatlan kisgyerekek és a kockázati csoportba tartozó idősek, valamint krónikus betegek számára jelent veszélyt.
 
Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mikor mennyire érint bennünket a koronavírus, ennek pedig a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja, ha rendszeresen végzünk antigén tesztet, amely képes az aktív fertőzés kimutatására. Míg a svájci Biosynex gyártó kényelmes és biztonságos, kék csíkos gyorstesztje  az orrnyálkahártyából vett mintából mutat rendkívül megbízható eredményt, addig a gyerekek esetében különösen ajánlható a ScreenItalia nyáltesztje, amely teljesen mentes a kellemetlen mintavételtől, ezért a legkisebbek számára is könnyen elfogadható.
 

Forrás: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.07.21260122v2

https://www.medicalnewstoday.com/articles/delta-versus-alpha-comparing-hospitalization-rates