Harmadik oltás – hogyan csináljuk?

Harmadik oltás – hogyan csináljuk?

Minden, amit a harmadik COVID-oltás előtt tudni érdemes!

Ismét itt az ősz, és vele elkerülhetetlenül megérkezett a koronavírus negyedik hulláma. Mit tehetünk, hogy minél nagyobb biztonságban tudjuk magunkat és szeretteinket? Hogyan készülhetünk fel az előttünk álló hónapokban, és mi a járvány elleni leghatékonyabb segítség?

 

Mi a megoldás?

Jelenleg legégetőbb COVID-dal kapcsolatos kérdéseinkre a válasz egyszerre nagyon egyszerű, mégis igényel némi felkészülést. Abban a szakemberek egyetértenek, hogy a járványos megbetegedések leküzdésére a legkorszerűbb és leghatékonyabb eszköz, mely a kezünkben van, a koronavírus ellen kifejlesztett oltás. A magyar társadalom jelentős része már megkapta a tavaszi és nyári hónapok során a gyártók által előírt két dózist a különböző vakcinákból, az oltási kampány pedig jelenleg is folyik. Közös célünk a társadalom minél magasabb átoltottsági arányának elérése, hiszen ezzel a fertőzés továbbadásának esélye is nagyban csökkenthető, valamint rendkívüli mértékben megkönnyíti a betegség lefolyását.

 

Hogyan működik?

 

Röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy az oltással a koronavírus antigénje kerül be a szervezetünkbe, melyet immunrendszerünk felismer és specifikus, kifejezetten ennek az antigénnek a semlegesítésére szolgáló antitesteket kezd el termelni. Ezek az antitestek azután hosszabb időre velünk maradnak, így védenek a megfertőződéstől, illetve a súlyos betegségtől. A legfontosabb kérdés azonban, hogy a szervezetünk egészen pontosan meddig termeli megfelelő számban ezeket az antitesteket! A válasz nem egyértelmű...

 

Harmadik dózis, a megerősítés

 

Korántsem ritka, hogy egyes védőoltásokból szükség esetén újabb, ún. „emlékeztető” dózist adnak. Mivel számos jelenleg is folyó kutatás vizsgálja azt, hogy a koronavírus elleni oltások mennyi ideig nyújtanak megfelelő antitestes védettséget, az idő múltával egyre többet tudunk meg ezek működéséről. Egyes tanulmányok arra jutottak, hogy érdemes a küszöbön álló újabb, szezonálisan megjelenő járványhullám előtt egy harmadik oltást is felvennünk abban az esetben, ha a szervezetünk már nem termeli a szükséges mennyiségben az antitesteket.

 

Informálódjunk teszteléssel!

 

Annak megállapítására, hogy az immunrendszerünk felkészülten, megfelelő antitest-számmal áll szemben a fertőzésveszéllyel, a specifikus teszteket végezhetünk. Ha fontolgatjuk, hogy felvennénk a harmadik koronavírus elleni oltást, két fontos dolgot kell tennünk: konzultáljunk háziorvosunkkal, és mindenképpen végezzünk antitest-tesztet. Utóbbi segítségével megbízható és pontos információ birtokába jutunk. Ha mindezt gyorsan és praktikusan szeretnénk letudni, a leterhelt laboratóriumok körülményes vizsgálata helyett érdemes a patikákban és gyógyászati segédeszközboltokban kapható Biosynex antitest gyorstesztet választani. Ezzel az eszközzel biztonságos módon, mindössze 15 perc alatt, saját magunk is elvégezhetjük a tesztelést. A Biosynex teszt egyértelműen negatív eredményt fog adni abban az esetben, ha szervezetünk már nem termeli a szükséges mennyiségű antitestet. Ilyenkor érdemes fontolóra venni a harmadik oltás felvételét.

 

Ha tisztában vagyunk a védettségünkkel, jól informált és bölcs döntést hozhatunk!