Emlékeztető oltás és minden, amit tudni kell róla

Emlékeztető oltás és minden, amit tudni kell róla

A legtöbb COVID-19 ellen fejlesztett oltóanyag két dózisú formában jelent meg, ami azt jelenti, hogy az első adag után néhány héttel megkapott második dózissal válik teljessé a vakcináció. Az idő előrehaladtával azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az oltás hatása nagyjából fél év elteltével jelentősen gyengül, ami az egyre agresszívabban mutálódó vírussal szemben már nem nyújt megfelelő védelmet. A szakemberek erre válaszul, a szervezet védekezőképességének megerősítésére az emlékeztető oltás bevezetését kezdték el szorgalmazni.
 

Mit jelent „emlékeztetni” az immunrendszert?


Hogyan működik az újabb dózis, és miért nem elegendő az eddigi? A fenti kérdések jogosan merülnek fel valamennyiünkben – ugyanakkor tudni kell, hogy az emlékeztető oltás fogalma korántsem újkeletű! Semmi esetre se higgyük azt, hogy az orvostudomány, vagy akár a gyógyszergyártók a koronavírusjárvány kapcsán álltak elő először egy oltás megerősítésének ötletével. Ez ugyanis régóta bevett gyakorlat a klinikumban. Az egyik leggyakoribb, alkalmi ismétlésre szoruló vakcina éppen a kisgyermekkorban rutinszerűen megkapott, kötelező tetanusz oltás. Sokaknak lehet ezzel kapcsolatban saját tapasztalatuk is: a merevgörcs-fertőzés gyanújának megjelenésekor, különböző sérülések vagy állatharapás következtében is ajánlott egy újabb tetanusz-injekcióval „felfrissíteni” a szervezet védekezőképességét. De nem a merevgörcs az egyetlen betegség, aminél gyakori ez az eljárás: hazánkban elsősorban a kötelező gyermekkori oltásnak köszönhetően gyakorlatilag eltűnt a rendkívül fertőző kanyaró betegség. Egyes területeken azonban – például a velünk is szomszédos Romániában és Ukrajnában – sokkal intenzívebben van jelen a vírus. Ha tudjuk, hogy kanyaró sújtotta régiókba fogunk utazni, még azt megelőzően indokolt kérni egy emlékeztető dózist a betegség ellen kifejlesztett vakcinából, hogy az évtizedekig „szunnyadó”, specifikus antitestek ismét „feléledjenek” és aktívan várják, hogy az esetleges megfertőződéssel minél hamarabb felvegyék a harcot.
 

Újabb dózissal a mutációk ellen


A COVID-19-cel kapcsolatban könnyedén belátható, hogy rendkívül gyorsan mutálódó, és egyre agresszívabban terjedő variánsai miatt a folyamatos és intenzív vírus-kitettség állapotában vagyunk. Ezért nem meglepő, ha a szakemberek a szervezet védekezőképességének rendszeres megerősítését szorgalmazzák.
 
Összefoglalva az emlékeztető oltás tehát nem más, mint egy további dózis egy korábban már megkapott, adott betegséggel szemben kifejlesztett vakcinából, melynek köszönhetően az addigra lecsökkent hatásfokban működő oltás fokozott antitest-termelésbe kezd, ez pedig nagymértékben növeli a szervezet betegséggel szembeni védekezőképességét. A kutatások és szakorvosi ajánlások értelmében jelenleg minden hat hónapnál régebben beadott COVID-19 elleni oltást érdemes megerősíteni a harmadik, emlékeztető dózissal. Mellékhatások tekintetében a harmadik oltásnál a korábban is ismert, enyhe influenzaszerű tüneteket jegyezték fel, ugyanakkor sokan számoltak be arról, hogy semmilyen különösebb oltási reakciót nem tapasztaltak az emlékeztetőt követően.
Folyamatosan zajlanak azok a kutatások is, amelyek az emlékeztető oltás beadásával lehetővé váló vakcinakeverés lehetőségeit kutatják a magasabb antitest-szám, ezzel pedig a nagyobb fokú védettség reményében. Az oltás-mixszel kapcsolatos vizsgálatokról, a potenciális előnyökről és az aktuális ajánlásokról a következő cikkünkben olvashat részletesen.
 
Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/booster-shots-and-third-doses-for-covid19-vaccines-what-you-need-to-know