A nyálteszt előnyei

A nyálteszt előnyei

 Hamarabb kimutatja a fertőzést

 
Annak oka, hogy a koronavírus járvány betörésével az orrtesztek terjedtek el – legyen szó a professzionális PCR-tesztekről vagy az otthon elvégezhető antigén-gyorstesztekről egyaránt – nem más, mint hogy a felsőlégúti megbetegedések kezelését hagyományosan az orrnyálkahártya állapotának vizsgálatával kezdi el a klinikai gyakorlat. Elsősorban az omikron variáns rendkívül gyors terjedésével vetődött fel annak a lehetősége, hogy érdemes módosítani a korábbi, általános gyakorlaton.
 
A New York Times cikkében megkérdezett Dr. Donald Milton, a University of Maryland professzora szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy a koronavírus először a szájban és a torokban jelenik meg. Ez a tény különösen fontos a fertőzés minél korábbi detektálása szempontjából, ráadásul a szakértők az új ajánlás megfogalmazásakor azt is figyelembe vették, hogy a laikus felhasználók számára lényegesen egyszerűbb, emiatt biztonságosabb és eredményesebb is a nyálminta levétele, szemben az orrjáratban való „kalandozással”.
 

Biztos mintagyűjtés, megbízhatóbb eredmény

 
Összefüggésben azzal, hogy a lakosság egy része – különösen a kisgyerekek és egyes fizikai és mentális kihívásokkal küzdő személyek – esetében kifejezetten körülményes az orrnyálkahártyából történő mintavétel, a nagy számú adatot feldolgozó vizsgálatok konklúziója szerint gyakran a levett minta minősége is elmarad a kívánatostól. Ez pedig helytelenül elvégzett tesztekhez és ebből születő hibás eredményekhez vezet. A nyálteszt másik nagy előnye tehát, hogy mivel mintavétel nem jár különösebb kellemetlenséggel, hiszen mindössze egy erre a célra szánt csőbe kell köpnünk a nyálunkat, jóval nagyobb eséllyel tudjuk sikeresen elvégezni a tesztet otthoni körülmények között is.
 

Az omikron ebben is újat hoz

 
Egy nemrégiben napvilágot látott dél-afrikai kutatás ráadásul arra mutat rá, hogy míg a delta variáns nagyobb arányban volt kimutatható orrmintából mint nyálmintából, addig az omikronnal ez megfordult, mivel ez a jelenleg az egész világon dominánsnak számító variáns sokkal nagyobb eséllyel mutatható ki nyálból.
 
Egyes kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy noha valóban a torokban és a szájban kezdődik meg a vírus elszaporodása, a fertőzés későbbi szakaszában már jellemzően az orrüregben gyűlik fel magasabb koncentrációban. Azzal együtt, hogy a nyálunk aktuális összetételét, sőt pH-értékét jelentősen befolyásolják az elfogyasztott ételek, italok vagy a dohányzás, a szakértők egyre inkább úgy látják, hogy számos szituációban szerencsésebb a koronavírus-fertőzés kimutatására nyálmintát használni.

 

Koronavírus nyálteszt otthoni használatra - az olasz Screen Pharma terméke: Screen Italia nyálteszt, már gazdaságos, családi kiszerelésben is.