A nagy kínai koronavírus-teszt körkép

A nagy kínai koronavírus-teszt körkép

Ahogyan a kereskedelemben kapható gyógyszerek és gyógyászati készítmények túlnyomó része a Távol-Keletről származik, úgy a legtöbb COVID-19 gyorsteszt is ázsiai országokban készül. A kínai ipar egyik húzóágazata a gyógyszergyártás, számos a szakmában nagynevű cég folyamatosan dolgozik a legfrissebb innovációkon és azon, hogy csaknem az egész bolygót ellássák készítményeikkel. Ám ahogyan mindig, a vezető vállalatok mellett természetesen itt is jelen van a másod- és harmadvonal is. Fogyasztóként a legtöbb, amit tehetünk, ha megbízható forrásokból tájékozódunk és ennek alapján hozzuk meg a döntést: melyik dobozt emeljem le a polcról?
 

Professzionális vagy önellenőrző?


 
Ha tisztán akarunk látni a teszt-kérdésben, első lépésként azt kell látnunk, hogy a 15 perc alatt eredményt adó, ún. immunkromatográfiás gyorsteszteknek is két alapvető típusa van. Az egyiket kizárólag professzionális felhasználásra szánták, tehát képzett egészségügyi dolgozók használhatják – többnyire ilyenekkel találkozhatunk a kórházakban, rendelőkben, COVID-szűrőállomásokon. Ehhez képest az önellenőrzésre engedélyt kapott antigén-gyorsteszteket kifejezetten arra fejlesztették és tesztelték, hogy egészségügyi képzettség nélkül, laikus, lakossági felhasználóként is biztonságosan tudjuk használni. Ennek megfelelően az engedélyeztetésük is sokkal szigorúbb, mint a professzionális használatra szánt teszteké. Míg a professzionális gyorstesztek csak saját, belső vizsgálatokon mennek keresztül, az egyes termékek minősége a felhasznált alapanyagoknak megfelelően nagyon eltérő lehet.
 
Az önellenőrző termékek már sokkal hosszabb ellenőrzési folyamaton mennek keresztül, biztonságos használatukat tanúsítószervezetek (pl. TÜV, SÜD) igazolják, és minden esetben CE tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. Ennek a tanúsítványnak a megszerzése még a legnagyobb, legismertebb gyártók esetében is legalább egy évet vett igénybe, azóta pedig egyre több vállalat szerezte meg a forgalomba hozatali engedélyt: így árasztották el a piacot az utóbbi hónapokban a legkülönfélébb gyorstesztek.
 
 

Minőségi vagy megbízhatatlan?


 
Az OGYÉI azonban sem a professzionális, sem az önellenőrzésre engedélyezett tesztek esetében nem folytat minőségi vizsgálatot. Tudnunk kell, hogy egy COVID-teszt megbízhatóságát a felhasznált alapanyagok – az aranykolloid, a membrán, az MaB – minősége határozza meg, ezek között pedig a beszerzéstől függően igen nagy lehet a minőségbeli szórás. Ez az oka annak, hogy míg egyes tesztek nagy megbízhatósággal, kiválóan működnek, addig más típusoknál gyakran szembesülhetünk azzal, hogy a teszt elvégzése után egyáltalán nem jelenik meg a kontrollcsík, azaz érvénytelen lett az eredményünk. Ez annak a jele, hogy a teszt – megfelelő, az útmutatást betartó felhasználás esetén – minőségproblémák miatt nem működött megfelelően. Messze nem mindegy tehát, melyik tesztet választjuk!
 
Alább egy képen gyűjtöttük össze a legelterjedtebb kínai COVID-gyorsteszteket az egyszerűbb tájékozódás érdekében!

 

 

A megoldás: mindig nézzük meg a gyártót!


 
A hétköznapok rohanásában – és különösen, amikor gyorsan kell eredményt kapnunk – gyakran csak leemelünk a polcról egy dobozt a sok közül. Mostantól ne tegyük! Mindig ellenőrizzük a gyártót, és döntsünk tudatosan: keressük a megbízható gyártó minőségi termékeit a biztos eredmény érdekében!
 
Ha tehát kínai tesztet választunk, járjunk el körültekintően, keressük a megbízható gyártót, mint amilyen a világ élvonalába tartozó csúcstechnológiával dolgozó Vazyme. A tájékozott választás mindig kifizetődik, hiszen ha felmerül a fertőzés gyanúja, mindannyian szeretnénk a lehető legnagyobb biztonságban tudni magunkat és a családunkat – legelső lépésben azzal, hogy megbízható teszteredményt kapunk!