A COVID visszatért: meddig fertőz az új variáns?

A COVID visszatért: meddig fertőz az új variáns?

A koronavírus-fertőzések száma az utóbbi hetekben – összhangban az egész világban tapasztalható tendenciákkal – Magyarországon is meredek emelkedésnek indult. Jelenleg a 2021 végén először Afrikában kimutatott omikron variáns BA.4 és BA.5 elnevezést kapott alvariánsai felelősek a legtöbb fertőzésért úgy az európai kontinensen, mint hazánkban. A korábbi években tapasztalható volt ugyan a COVID-19 szezonális jellegéből adódó nyári „járványszünet”, mivel a száraz és meleg időjárás csökkenti a vírus terjedésének esélyeit, azonban a jelenleg terjedő variáns ezeknek a környezeti tényezőknek sokkal jobban képes ellenállni. A vizsgálatok hetek óta jelzik a víruskoncentráció egyre növekvő mértékét a szennyvízben, ezzel párhuzamosan pedig a bejelentett esetek száma is drasztikusan megugrott a korábbi években ezidőtájt tapasztalhatóhoz képest. 

 

Megnyugtató hír ugyanakkor, hogy a legtöbb esetben legfeljebb enyhe vagy közepes erősségű, náthaszerű tüneteket tapasztalhatnak a frissen megfertőződő betegek. A tünetek között leghangsúlyosabban a torokfájás, a fejfájás, a száraz köhögés, orrdugulás és orrfolyás, valamint esetenként a rövid ideig tartó, magas láz van jelen. Amennyiben tehát akár csak enyhe nyári náthára utaló jeleket veszünk is észre magunkon vagy családtagjainkon, érdemes haladéktalanul COVID-tesztet is végezni a koronavírus-fertőzés kizárása végett.

 

A tapasztalat továbbá azt mutatja, hogy az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsai gyakran mindössze néhány napig okoznak tüneteket, a betegek közérzete pedig hamar javul. Ilyenkor különösen fontos, hogy ellenőrizzük: vajon szervezetünk továbbra is űríti-e a koronavírus antigéneket, hiszen ezen keresztül adjuk tovább akaratlanul is a fertőzést. A patikában kapható Biosynex Antigén koronavírus-gyorsteszt magas minőségének köszönhetően kifejezetten megbízható eredményt ad akkor is, ha az egyes tünetek jelentkezése miatt szeretnénk biztosan tudni, hogy elkaptuk-e a COVID-ot. Ezen túlmenően azonban a tesztelés fontos szolgálatot tehet abban az esetben is, ha a gyógyulást követően azt szeretnénk tudni, hogy képesek vagyunk-e még megfertőzni másokat, avagy feloldhatjuk önkéntes izolációnkat. Ha ugyanis a Biosynex Antigén gyorsteszt az orrnyálkahártyából történő mintavételt követően pozitív eredményt ad, biztosak lehetünk benne, hogy a szervezetünk továbbra is olyan nagy mértékben üríti a vírust, hogy az veszélyt jelenthet másokra is. Ezzel szemben ha a tesztünk negatív, immár semmi akadálya a társas érintkezéseknek, mivel szinte nullára csökkent annak az esélye, másokat képesek legyünk megfertőzni magunk körül.

 

A patikában kapható gyorstesztek az egyszerű és hatékony önellenőrzés legkézenfekvőbb eszközei, amellyel érdemes élnünk ilyenkor nyáron is annak érdekében, hogy ne az elővigyázatlanságon múljon a nyaralás nyugalma.